Een poosje geleden schreef ik al over (be)sparen. Het zijn vaak de kleine dingen die heel onopvallend zijn, zoals zelf yoghurt maken waar ik weleens over schreef. Zo heb ik eenzelfde bespaar´grapje´ met prei.

Elke keer als ik prei gebruik in de keuken, snij ik ca 4 cm vanaf de onderkant in één keer af. De rest gaat in het gerecht. Maar dit onderste stukje zet ik in een glas met een bodempje water. Binnen enkele dagen komen er kleine worteltjes aan de onderkant en zie je vanuit het midden de prei weer uitlopen.

1e dag, 3 dagen en een week…

Zodra de mini-preitjes ongeveer een week in het water hebben gestaan, of als er voldoende worteltjes aan zitten, gaan ze in de grond. Soms zet ik ze gewoon in een vergeten hoekje in de tuin, soms gaan ze met een aantal gezellig in een emmer of pot met tuinaarde. Het is maar net hoe op dat moment mijn pet staat 😉 Ze moeten nog goed ´aarden´ dus krijgen ze voldoende water. De grond moet een beetje vochtig blijven en niet uitdrogen, anders mislukt dit bespaar´grapje´.

De mini-preitjes zijn al echte preien geworden!

Kijk, normaal gooi je zo´n stronkje gedachteloos weg maar als je dit bespaar´grapje´ doet, heb je altijd iets achter de hand. Nee, je kan er geen preischotel van maken, maar met de uitgelopen prei kan ik wel een gerecht mooi garneren of een smaakaccent toevoegen aan een stoofschotel of soep, zonder een hele prei aan te snijden.

Leave a Reply

%d bloggers like this: