Al lange tijd heb ik een handig hulpje in huis, mijn hooimiep. Een niet zo fraaie naam, maar ik zou haar niet willen missen! Door haar te gebruiken in de keuken, bespaar ik gas, aangekoekte pannen en indirect ook tijd. Misschien is een beetje uitleg nodig voor dit handige hulpje.

Ongeveer een eeuw geleden was het heel gewoon om een hooikist in de keuken te hebben. Een hooikist is een houten kist gevuld met hooi, papier of wol, waarin je een pan met deksel kunt zetten. De kist wordt gebruikt om je eten gaar te laten worden zonder dat het steeds op het gas staat. Men kookte het eten op het fornuis even een paar minuten goed door en daarna werd de pan in de hooikist gezet. Het geheel dek je af, je doet de deksel erop en de tijd doet de rest. Door de isolerende werking van het hooi, papier of de wol blijft de temperatuur in de pan hoog, en wordt het eten langzaam gaar.

Het grote voordeel is, dat je gewoon weg kunt, want er kan niets verbranden of aanbranden.

Zo´n hooikist is met zijn formaat best een ding in de keuken, maar het hele idee liet mij niet meer los. Het langzaam laten garen en de smaken tot zijn recht laten komen én daarbij de kosten die je bespaart voor gas….. Je snapt het al, ik ben gaan tekenen, de naaimachine kwam op tafel en na een paar uurtjes prutsen had ik mijn eigen moderne “hooikist” die maar heel weinig ruimte innam. Mijn versie is namelijk helemaal van stof. Daar bleef het niet bij, in de loop van de tijd maakte ik er nóg eentje, die ik volledig kon opvouwen en bij het linnengoed in De Schobbejack stopte, voor als we op reis gingen.

Wat ik er in/mee maak? Yoghurt bijvoorbeeld, dat gaat echt supereenvoudig en op deze manier zit je nooit zonder: 2 eetlepels yoghurt mengen met een liter volle melk. Dit geheel al roerend tot 43 graden verwarmen (niet heter!!) en dan afgesloten in de hooimiep plaatsen. 12-24 uur laten rusten en daarna is het klaar. Een betere yoghurt zonder toevoegingen kan je niet krijgen!

Maar ook een mooie soep maken is opeens een makkie en kost je veel minder gas.

Met de kleine hooimiep – die voor onderweg – is rijst koken een fluitje van een cent, ik doe dit voordat we ´s morgens vertrekken:

1 kopje rijst per persoon
1 1/4 kopje water per kopje rijst

Ik spoel de rijst af, voeg het water toe en kook de boel 5 minuten. Daarna gaat de pan mét deksel 40 minuten in de hooimiep en klaar! Je kunt de rijst langer in de hooimiep laten staan als de andere gerechten nog niet klaar zijn (of als we nog niet op de plek van bestemming zijn) want het blijft heerlijk warm. Wat groenten met een gesneden kipfiletje roerbakken en…. aan tafel!

Deze hooimiep heeft het formaat voor een pan van 3-5 liter maar ook een steelpan met deksel raak je er makkelijk in kwijt, omdat de steel dan tussen de lagen naar buiten steekt.

Wil je ook zo´n handige hooimiep, die maar weinig ruimte inneemt maar je veel gemak geeft? Je kan hem heel makkelijk zelf maken!