De huizen hier zijn niet zoals in Nederland aangesloten op gas. Als je op gas kookt, of een kacheltje hebt op gas (in de bergen) dan haal je bij het benzinestation of een grote supermarkt een gasfles. Na een borg en de betaling van de inhoud van de gasfles, kan je elke keer als de gasfles leeg is hem omwisselen voor een volle. Je betaald dan alleen de inhoud van de nieuwe gasfles.

Toen wij hier kwamen wonen was de inhoud van een gasfles ongeveer €8,00. Inmiddels is dat opgelopen naar €12,50 en de prijs zal (zeker met alle onrust in Europa, Ukraine en Rusland) alleen maar oplopen. Voorheen haalden we bijna elke 6-8 weken een nieuwe gasfles. Een totale gasprijs van ca. € 100,00 per jaar. Niets vergeleken bij Nederland, maar ook hier moet het betaald worden. Daarnaast is gas een fossiele brandstof, waarvan we inmiddels weten dat die bronnen niet oneindig zijn, en zeker niet milieuvriendelijk en duurzaam. Door wat meer efficiëntie en bewustwording, hebben we ons gasverbruik kunnen terugbrengen naar 1x in de drie maanden. Hoe?

In huis: Ons huidige huis heeft geen kachel. Dat is in ons voordeel qua gasverbruik (sorry…). En als het in de winter echt fris (en het huis vochtiger) wordt, dan trekken we een trui aan en zelfgebreide sokken.

De badkamer: Douchen doen we meestal koud: eerst lauwer gaan douchen en steeds vaker de warmwaterkraan minder open draaien, dan went het het makkelijkste. En nee, het is niet spartaans, het is juist heel verfrissend na het sporten en een fijne wake-up in de ochtend. Een bijkomend voordeel is dat je ook efficient met het water om springt want je blijft niet minutenlang dromend onder de waterstraal staan. Het scheelt je minimaal 4-5 minuten gasverbruik.

Keuken: Het meeste gebruik gaat naar de keuken en het verbruik is grotendeels afhankelijk van mijn keukencapriolen. Bak ik vaker brood of gebak, dan is de gasfles eerder leeg dan dat ik alleen de warme prak voor de avondmaaltijd kook. Heet water voor de afwas maak ik in de waterkoker – scheelt weer gas! Voor het koken maak ik vaak gebruik van de Hooimeid/hooimiep (of gebruik gewoon een dikke deken of dekbed) die ik heb gemaakt en die ik sowieso gebruik voor het maken van yoghurt. Maar ook rijst is er eenvoudig in te maken. Het resultaat is ALTIJD een droge korrel en geen aangekoekte bodem. Je moet alleen iets eerder met de voorbereidingen beginnen om aan tafel te kunnen.

Je maakt de rijst als volgt: 1 deel rijst op 1,5 deel water en wat zout. Ik neem 1 glas tot aan de rand gevuld met rijst en spoel dat onder de kraan in een zeef. Even uit laten lekken. Ondertussen doe ik water in hetzelfde glas: 1 x het hele glas tot de rand gevuld, en 1x een half glas. Dit gooi ik in de waterkoker en laat het koken. Pak een pan en strooi er wat zout in, doe daarna het kokende water erbij en zet het op de warmtebron. Doe de gespoelde rijst erbij en wacht tot het opnieuw kookt. Laat het 2 minuten goed doorkoken, draai het gas uit en zet de pan met deksel in de Hooimeid. Alles goed afsluiten en na 40 minuten heb je heerlijke, dampend warme droge rijst.

Het scheelt je minstens 10 minuten gasverbruik – alle kleine beetjes helpen!

Leave a Reply

%d bloggers like this: