Wij hebben geen schotel op het dak waarmee we Nederlandse televisiezenders kunnen ontvangen. We missen het niet, ooit nog wonend in Nederland was het al niet veel soeps en ik geloof niet dat er veel verbeterd of veranderd is. In de loop van de jaren luisteren we ook steeds minder naar de Nederlandse radio. Er blijven zo hier en daar favoriete programma´s en er voor of er na horen we dan fileleed en het weerbericht. In deze tijd van het jaar dalen de temperaturen weer drastisch en horen we berichten van mist, regen en al vroeg donker.

Ook hier zijn de zomerse temperaturen aan het zakken. We schommelen nu tussen de 22 en 25 graden overdag en rond de 20 graden in de nacht. Ook de wind trekt heel voorzichtig een beetje aan, kenmerkend voor de herfst en winter. De ventilator waar ik over schreef, hangt er nog steeds hetzelfde bij. Prachtig om te zien maar nog steeds niet werkend. We hebben veel contact met de leverancier die inmiddels een afstandsbediening heeft toegestuurd die bleek te missen. De inhoud van het pakketje was de afstandsbediening waarmee je de ventilator aan- en uit kan zetten (met Chinese tekst erop!!), maar ook een soort ontvanger die nog in de ventilator geplaatst moest worden. Daarna zou ie het écht doen…écht!

Nou…. nee dus.

Gelukkig is het niet meer zo warm als in september. De heer des huizes heeft na ontvangst het een en ander geïnstalleerd maar voor de rest is er niets veranderd. Het ding werkt niet. Er is geen blokkade want geef je het ding een slinger met je hand, dan draait de ventilator zonder problemen. Gebruik je de afstandsbediening, dan is er alleen – net als toen – alleen een luid gebrom te horen. Opnieuw contact gezocht met de leverancier en er is volledige medewerking om het probleem op te lossen…..maar ja, daar draait de ventilator niet door.

Enfin, er is een nieuwe motor onderweg.

Een snelcursus Chinees is misschien handig…