Zo´n bord (4×4 only..) is gewoon niet te weerstaan als je in een Land Rover rijdt….

Dus, hóp met de geit…eh….De Schobbejack, linksaf het zandpad op! Het lijkt nog een heel redelijk pad, tot halverwege. Dan wordt het duidelijk dat een gewone auto op dit pad echt in de problemen komt! Er zaten diepe kuilen in die niet parallel aan elkaar liepen, waardoor de Schobbejack mét inhoud goed door elkaar schudde.

Het pad leidt – zoals je kunt zien op de foto, naar de nulmeridiaan. Deze meridiaan op El Hierro is door de Grieks-Romeinse geleerde (astroloog) Ptolemaeus als nulmeridiaan geïntroduceerd. Zij bevindt zich op 17° 39′ 46″ westerlengte (WL) ten opzichte van de huidige Greenwich nulmeridiaan.

De wereldkaart volgens Ptolemaeus. Je kan heel duidelijk Spanje en de “laars” van Italië herkennen en een beetje hoekig het bovenste gedeelte van Afrika. Helemaal links heeft hij een rechte lijn getekend, de nulmeridiaan, die over El Hierro loopt.
Rond1850 werd de ligging van de nulmeridiaan door de Engelsen door middel van nauwkeurige metingen naar het oosten verlegd. Greenwich lag en ligt als nulpunt der meridianen. Vele landen namen deze standaard over en de toen zo belangrijke zeevaart stemde zijn navigatie en cartografie af op deze nieuwe ligging. Het oude punt op El Hierro kreeg in 1989 een mooie plaquette als herinnering.

En zo stonden wij op het midden van de dag op een gedenkwaardige plek…..

%d bloggers like this: