Hoe mooi begint kerstavond (in het Spaans Nochebuena)….

De laatste werkdag van deze week voelde vreemd, alsof het zaterdag was, terwijl het pas vrijdag is. Wij zijn met de winkel langer open gebleven omdat er nog een cruiseschip in de haven lag en er nog toeristen in de stad ronddwaalden.

Vanmorgen was het gezellig druk in de straten, velen waren nog even op pad voor de laatste boodschappen of een vergeten cadeautje. De drukte werd vermengd met toeristen die het veelal hilarisch vinden om de kerstetalages met nepsneeuw te zien, terwijl ze in korte broek rond te lopen. 

Na een gezellige dag in de winkel sluiten ook wij de deuren. Er wachten twee vrije dagen op ons. Heerlijk! We hebben geen plannen. Of..toch wel: lekker luieren, een filmpje kijken, wat lezen. Maar vooral: onderuit en verder niets. Geen bijzonder diner, geen kalkoen, geen ingewikkelde gerechten of kerstkleding. Gewoon lekker ontspannen.

Als we thuis komen, staat buurman Ramon bij het hek van zijn tuin, met een bakvorm in zijn handen. Een vierkante cake met chocolade. “Alsjeblieft, gemaakt door mijn vrouw. Fijne Nochebuena hoor!” Zó lief!

Smullen!

Als we nét op de bank zitten – beentjes omhoog en beduusd van de cake – wordt er op de deur geklopt. Andere buurman. Drukt een in keukenrol gewikkelde glazen pot in de handen: hij heeft gisteren de hele dag Almogrote (een spread van kaas, knoflook en kruiden) gemaakt. Hier, voor jullie, fijne Nochebuena hoor… Zó aardig!

Een kleine gebaar, spontaan uit het hart is het mooiste geschenk. Wat een mooi begin van Nochebuena. We zakken onderuit. Voor iedereen die dit leest: Fijne Kerst!

%d bloggers like this: