Een stukje geschiedenis van het eiland…. 😉 Morgen (maandag 4 okt) wordt hier een jaarlijks terugkerend feest gevierd, dat van de maagd van Guadalupe. Het is een overlevering van een gebeurtenis uit de 16e eeuw, waaraan nog steeds veel waarde wordt gehecht.

Het verhaal: Een 16e-eeuws schip, op weg naar Amerika, passeerde La Gomera. De bemanningsleden zagen felle lichten op het eiland waar ze langs voeren. De bemanning was nieuwsgierig geworden en ging met kleine bootjes naar de kust om uit te vinden wat deze lichten waren. Ze vonden in een grot op een laag gedeelte aan de kust een grot met daarin een kleine afbeelding (ca. 25 cm) van de Maagd Maria met haar zoon in haar armen. De bemanning was onder de indruk en nam het wonderbaarlijke beeld mee naar het schip.

Toen ze daarna verder wilden varen, konden ze om vreemde redenen niet meer verder varen. De bemanning legde dit uit dat dit de wil van deze Vrouwe was, om op haar plek te blijven waar ze werd gevonden, dus men bracht het beeld terug naar waar ze het hadden gevonden. Ze voeren daarna naar de nabijgelegen haven (San Sebastián) en informeerden de autoriteiten. Daarop vertrok een delegatie naar de bewuste plek. Dit bleek Puntallana, een uitloper in het noorden van La Gomera te zijn. Spoedig werd daar een kleine kapel gebouwd ter ere van deze verschijning, met daarin het beeldje.

De herkomst van de naam Guadalupe is onduidelijk. Waarschijnlijk is het een vernoeming naar de eerste graaf van La Gomera, Guillén Peraza de Alaya y Bobadilla. Sinds 1872 werd de verschijning jaarlijks op het eiland gevierd, op de eerste maandag die volgt ná 1 oktober.

Vanaf 1968 wordt het feest alleen elke vijf jaar uitgebreid gevierd, de andere jaren (zoals dit jaar) is er alleen een bedevaart van het kapelletje in het noorden, naar San Sebastián. Maar elk vijfde jaar wordt de Maagd met versierde bootjes gehaald, over zee naar San Sebastian gebracht en daar feestelijk verwelkomt. Daarna wordt de maagd lopend en gedragen op schouders over het eiland naar alle dorpen gebracht en viert men daar opnieuw het feest. Het is een traditioneel feest met folkloristische kleding, dans en muziek. Het verhaal, het feest en de traditie wordt er met de paplepel ingegoten, zelfs in de kinderwagen liggen de kleintjes in de traditionele kleding.

2018. De aankomst in de haven. Trommels, een ritmische manier van lopen/dans en zó hard en gepassioneerd zingen waardoor je bijna in trance raakt. In 2018 waren er meer dan 10.000 mensen in San Sebastián op de been om La Bajada (de afdaling) van de maagd te vieren.