We hebben regen gehad!!

Schreef ik onlangs dat er niet zoveel regen is gevallen, afgelopen vrijdag hadden we zowaar een échte regenachtige dag. En wat genoot ik daarvan! ….En wat klinkt dat gek als je uit een land komt waar er vaak op regen gemopperd wordt 🙂

Het begon eigenlijk op donderdagmiddag al. Terwijl we buiten stonden te praten vielen de eerste dikke druppels en trokken we snel alles naar binnen. Het werd een heuse regenbui met plassen op de straten! Op vrijdagochtend kwam het met bakken uit de hemel. De hele grijze, stoffige natuur kon genieten van een heerlijke douche!! Maar, het ging voor het mooie nét even te hard. Het water gutste óver het land en had weinig tijd om echt in de droge grond te zakken. (toch even mopperen.. )

We zijn tussen de middag in de auto gestapt en over een smalle weg een stuk de bergen in gereden. Alles is dan zó mooi groen! En als je uitstapt, hoor je overal water ruizen. En het ruikt…. alsof je verse groenten en kruiden aan het snijden bent voor een soep, zó lekker!

Foto: Mirjam Polman

In de auto is het dan oppassen want het regenwater vormt snelstromende riviertjes met modder en stenen, dwars over de weg heen. Opgedroogde olie en vuil van maanden maakt dat de weg een zeepbaan wordt bij zoveel regen. Of er schuift een grote berg rotsen en stenen de weg op, onder druk van het water wat zich een weg baant.

De regen was maar van korte duur, halverwege de vrijdag werd het weer zonnig en viel er steeds minder vaak een buitje. Het was niet te vergelijken met 2018, toen er veel regen viel en het met enorme kracht van de bergen kwam.

Ongeveer op dezelfde plek als de eerste foto, maar nu in 2018. Je ziet de watervallen en het regenwater wat zich verzamelt in het ravijn (een barranco). (foto: Gomera Verde)

Deze enorme hoeveelheid water zocht zich een weg via de barranco naar het aangelegde stuwmeer. Er moesten sluizen open, want het stuwmeer zou anders overstromen….

Foto: Gomera Verde

Ook dan valt het water in een diepe natuurlijke geul die men verstevigd en verhoogd heeft. Hierdoor kan het water redelijk gecontroleerd naar zee wegstromen. Die geul, de barranco, staat eigenlijk altijd droog. We wandelen er weleens in, het lijkt op een droge rivierbedding met aan aan zijkanten versteviging in de vorm van muren. Als er zoveel water doorheen komt, wordt het een woest kolkende rivier die alles mee sleept.

vlakbij zee, met zicht op de bergen, 6 km landinwaarts. Rechts wordt het overvloedige regenwater uit de stad geloosd. (foto: Mirjam)

Hieronder een indruk hoe dat eruit zag. Men filmt vanaf de stad tot in de bergen.

 

Bron: Gomera Verde

Uiteindelijk kwam al het overtollige regenwater wat niet meer opgevangen kon worden, uit bij de zee. En daar ontstond een vreemd beeld. Een dikke stroom chocolademelk-kleurig regenwater wat met kracht de blauwe zee in stroomde. De branding en het chocolademelk-kleurige regenwater stroomden en golfde tegen elkaar in. Een bijzonder schouwspel – kijk zelf…

Film: Ewold Polman