Hier is men niet zo van de zuivel zoals men dat in Nederland is. Geen literpakken verse melk, karnemelk of gele vla in het koelvak (die laatste twee zijn wel héél erg Hollands….) maar gepasteuriseerde lang houdbare melk in het schap. Eigenlijk vind je ook geen gewone yoghurt of kwark in het koelvak. Wel andere toetjes in veel smaken en variaties. Ze zijn vooral flink gezoet, bijna altijd in eenpersoons verpakking en daardoor niet bepaald goedkoop.
Geen naturel zuivel zoals in Nederland, wél heel veel toetjes! Foto: Gobierno Canarias
Yoghurt is hier in vele smaakjes, met fruit of met muesli, in van die kleine plastic bakjes, 4 of 8 bij elkaar. Yoghurt naturel zoals in Nederland koop je hier vaak nóg met toegevoegde suiker. Ja, Spanjaarden zijn zoetekauwen :-). Het is even zoeken maar regelmatig vind ik gelukkig ook die kleine verpakkingen zónder de toegevoegde (riet)suiker. Wij eten dagelijks yoghurt maar al die kleine verpakkingen zorgen wél voor een hele berg afval. Ik heb daar geen zin in. Daarom maak ik van zo´n 4-pack naturel yoghurt minstens 5 liter pure, lichtzure en verse yoghurt. En het is zó makkelijk te maken, let maar eens op: Wat heb je nodig:
  • 2 eetlepels yoghurt zonder toevoegingen
  • 1 liter volle melk
  • Pan met deksel en een lepel om te roeren
  • Voedingsthermometer
  • Een Hooimiep (een variatie op de bekende hooimadam, maar een dekbed of dikke deken doet het ook goed!)
Yoghurt en volle melk (in rode verpakking – in NL is dat magere melk 🙂
Het principe is eenvoudig: in de yoghurt zitten bacteriën die de lactose in volle (vette) melk kunnen omzetten in melkzuren. Dit heet fermenteren. Een béétje yoghurt kan een liter melk dus omtoveren tot méér yoghurt. Maar, dit kan alleen als het lekker broeierig warm is en als je materiaal goed schoon is.
Melk en yoghurt in de pan en alles in de aanslag….
Aan de slag: Schenk de melk in de pan en doe er twee volle eetlepels yoghurt bij. Roer het goed door en zet het op laag vuur. Roer het steeds rond en steek er af en toe de thermometer in. !! Erbij blijven, want het gaat allemaal heel snel!! Als de temperatuur van het melkmengsel 42 graden is, draai je het vuur uit. Als het melk/yoghurt mengsel warmer dan 43 graden wordt, gaan de yoghurt bacteriën dood en wordt de melk geen yoghurt.
… nog even en dan kan het vuur uit…
Doe daarna de deksel op de pan en zet het geheel in de Hooimiep. Heb je die niet? Verstop de pan dan in je dekbed of wikkel het in een deken. De bedoeling is dat het melkmengsel lang warm blijft, waardoor de yoghurt bacteriën gezellig kunnen fermenteren.
Mijn “yoghurt-in-de-maak” gaat in de Hooimiep
Laat de yoghurt ongeveer 6 – 12 uur lekker broeien in de hooimiep/deken/dekbed. Daarna schep je het over in (twee) plastic bakjes met deksel en gaat het de koelkast in om lekker friskoud te worden en nog ietsje dikker te worden. Je kan deze yoghurt zo´n 4-5 dagen bewaren. Je zou het laatste restje yoghurt opnieuw kunnen gebruiken voor een volgende fermenteerronde. Zelf doe ik dat alleen als ik geen kleine yoghurtjes meer in huis heb. Kijk, of yoghurt maken op deze manier echt besparend is, weet ik niet maar we kúnnen hier geen literpakken yoghurt kopen. Op deze manier heb ik meer yoghurt in één keer, zonder een hele berg afval. Dus op een andere manier is het toch een soort besparing, toch? Nog een fijne bijkomstigheid: de gefermenteerde melk (yoghurt) bevat goede bacteriën en is daarmee goed voor je darmflora. En door je yoghurt zélf te maken, weet je precies wat erin zit! Wil je een keer extra romige yoghurt? Roer er als de pan van het vuur is, een scheutje slagroom doorheen…. Smullen!