Sinds wij in Spanje wonen kom ik pas in kerststemming op 22 december, de dag waarop de grootste loterij ter wereld, El Gordo, begint. Het is een spektakel in het theater van Madrid, met veel officiële handelingen en tradities, wat breed uitgemeten wordt op televisie. De loten worden al verkocht vanaf september en de loterij-winkeltjes waar ooit winnende loten zijn verkocht, laten dat vaak met grote posters weten: “Hier werd het winnende lot van 2019 verkocht!“.

Bron: El Gordo

Op televisie gaat het spektakel van start. Een grote goudkleurige “bal” (kooi) waarin om 08.30 uur door de balletjes worden gestort waarop de nummers staan, Ernaast staat een kleinere versie met balletjes er in waarop de te winnen prijzen staan. Als alle balletjes veilig opgesloten in de beide kooien zitten, komen de kinderen het podium op. Twee aan twee zullen ze straks vóór de opstelling staan. Eerst valt het balletje met het nummer van het lot, wat door het ene kind zingend bekendgemaakt wordt, daarna valt het balletje met de prijs, wat door het andere kind gezongen wordt. Over het algemeen wordt er heel vaak door het tweede kind “mil euro” (€ 1000,=) gezongen, want de balletjes met dat bedrag zijn in de meerderheid. Het is schattig om te zien en het is echt een eer om daar te mogen staan.

Wat ik nóg schattiger vind is als er na het zingen van het lotnummer, opeens een ándere prijs dan de duizend euro op het tweede balletje staat. Dan ontstaat er een soort schrik op de gezichtjes en zingen ze óf een octaafje hoger óf met een bibberig, overslaande stem hun riedeltje. Zó aandoenlijk! Als je je verveelt in de kerstvakantie of tijdens de lockdown, zoek maar eens op Youtube naar El Gordo, waar de kindertjes zingen.

En zo zat ik ook deze keer, met ontbijt op de lage tafel, al te genieten van het kerstgevoel wat door het gezang bij mij de overhand begon te krijgen. Gezellig hoor! En ja, ook hier lag een lot op tafel, het is een Spaanse traditie, nietwaar?

Tussen het wisselen van de zingende kinderen wordt uit Covid oogpunt van alles schoongemaakt op het podium. Tafeltje, stoel en de handgrepen. De kinderen zetten hun mondkapjes netjes op als ze gaan wisselen. Een perfect moment om even online in de regionale krant te kijken. Daar lees ik, dat vanaf deze ochtend iedereen uit mijn leeftijdscategorie de Boosterprik kan halen. Of zoals ze het hier noemen la vacuna de refuerzo. Ha fijn! Ik klik op de link om een afspraak te maken en een half uur later zit ik al op het krukje en ben ik de winnaar voor vandaag: Ik heb hem binnen!