Op maandagochtend vertrokken we om stipt 07.00 uur vanuit een donker El Hierro weer naar Tenerife. De zee was een stukje onrustiger en met de duisternis om ons heen, kostte het mij moeite om te wennen aan de bewegingen die dit catamaran-schip maakte. Men noemt het niet voor niets in de volksmond “de kameel”. Pas toen we langs La Gomera voeren werd de zee wat rustiger en werd het ook licht. Leuk om dan het eiland waarop we wonen eens vanaf een andere kant te zien!

Als we de boot af rijden, zien we al een grote hoeveelheid auto´s van hulptroepen klaar staan die later die dag zullen vertrekken om de mensen op La Palma te helpen. Mannen en vrouwen die veilig transport van mens, dier en inboedel voor hun rekening nemen of metingen en berekeningen maken over de lavastromen en uitbarstingen. Laten we hopen dat ze maar kort nodig zijn en snel weer naar huis kunnen.

Op Tenerife hebben we een paar uur de tijd voordat de ferry naar La Gomera vertrekt. Eerst maar eens lekker ontbijten op een terrasje. Het verschil van publiek op El Hierro en in dit deel Tenerife is groot, we horen weinig Spaans. Na het ontbijt duik ik een winkel voor kunstenaarsbenodigdheden in. Ik kom ogen te kort en zou er uren in kunnen dwalen! Maar, de klok tikt door. We moeten De Schobbejack voorsorteren voor het laatste stukje over water. Het is maar een uurtje én met een een veel ouder schip van de Armas-maatschappij. We gaan met een gewone boot, zoals wij die allemaal vroeger tekenden. En daarmee heb ik veel minder last van de golfbewegingen dan op een catamaran-ferry.